0800330813

Як формується комерційний курс валют в Україні?

Купівля іноземної валюти вже стала звичним повсякденним заняттям не тільки для трейдерів, інвесторів, бізнесменів, а й для звичайних громадян, яким потрібні долари або євро для поїздки за кордон і т.д. В Україні діють 2 курси валют - офіційний і комерційний. Їх встановлюють НБУ і обмінні пункти після отримання результатів торгів на міжбанку. Офіційний курс розраховується щодня о 16.00, щоб бізнесмени, трейдери і інші учасники фінансових операцій змогли з ранку зробити транзакції по актуальному курсу.

Комерційний курс валют

Комерційний курс відіграє важливу роль для українців. Він відображає важливі фактори:

  • купівельна спроможність громадян;
  • рівень інфляції;
  • довіру до національної валюти;
  • попит на інвалюту на українському фінансовому ринку;
  • політична ситуація в країні.

Якщо хоч один показник змінюється, то можна спостерігати за нестабільністю комерційного курсу. Протягом дня комерційний курс може змінюватися кілька разів, оскільки обмінні пункти коректують його з вигодою для себе. Такі моменти були особливо помітні під час введення воєнного стану в 10 областях, а також під час загострення конфліктів на Донеччині.

Чи можна передбачити коливання комерційного валютного курсу?

Найоптимальніший варіант - відстежувати фінансові та економічні новини. У них завжди своєчасно говорять про рівень інфляції, купівельних здібностях українців та ін. Ці дані дозволяють спрогнозувати, чого чекати від комерційного курсу в найближчому майбутньому. При зростанні інфляції можна буде сміливо очікувати зростання вартості євро, долара і інших валют. Також комерційний курс валют залежатиме від такого аспекту, як фінансова допомога від МВФ. Отримавши черговий транш, економічна ситуація в Україні стабілізується на кілька місяців, вдається стримувати інфляцію і підвищувати попит українців на гривню.

Можна виділити 3 фактори, які впливають на комерційний курс валют:

  1. Співвідношення імпорту з експортом. На валютному ринку позитивно позначається позитивне сальдо торгового балансу, адже воно говорить про те, що в країну надходить інвалюта.
  2. Політична обстановка в країні. Зміна влади, страйки, військові конфлікти, безробіття, зростання податків - все це негативно позначається на місцевій грошовій одиниці, через це вона девальвується.
  3. Макроекономіка. При негативній динаміці ВВП, зростання інфляції, занепад виробництва цінність валюти знижується. Також на нього негативно впливає дефіцит бюджету і великий держборг.

Звичайно, комерційні банки та обмінники НЕ будуть встановлювати суми за купівлю та продаж валюти в захмарних межах, однак ці цифри все одно будуть не такими вигідними для покупців, як в державних банках.

Обмін валюти за вигідним курсом з "КІТ Груп"

Обмін валюти за вигідним курсом

Фінансова компанія «KІТ Груп» є найбільшою мережею пунктів обміну валют і ломбардів в Україні. Наші фахівці постійно стежать за станом фінансів і економіки в країні, тому формують актуальні курси і лояльні умови для співпраці. У наших пунктах обміну можна купити, продати іноземні валюти з різних країн в будь-якому еквіваленті.

Відслідковувати динаміку змін, стежити за крос-курсами і останніми новинами можна на нашому сайті https://kitgroup.ua/. При бажанні можна зареєструватися, створити особистий кабінет і проводити будь-які фінансові операції в режимі онлайн. Ми готові запропонувати вигідний комерційний курс долара, євро і не тільки. Для постійних клієнтів діє оптовий курс.