0800330813

Світова значимість юаня

У КНР національною валютою є юань. До недавнього часу їм розраховувалися виключно в даній країні, проте в останні роки юань стрімко набирає вагомість у світовій економіці. Він входить в список світових резервних валют, на ньому здійснюється велика кількість торгових угод. На сьогоднішній день саме він є стабільною валютою країн східної Азії. Сама назва «юань» означає «кругла валюта». Самі китайці цей термін не вживають, для них більш звичним є термін «женьміньбі», який перекладається як «народні гроші».

Яку роль відіграє китайський юань на світовому ринку?

Курс китайського юаня

Незважаючи на спалах коронавірусу, КНР донині займає перші позиції в рейтингу світових економічно розвинених країн. Купити або продати китайську валюту не складе труднощів, адже і в азіатських, і в європейських банках можна зробити вигідний валютний обмін. Зміцненню національної валюти КНР сприяють різні чинники, включаючи очікування старту торгівлі ф'ючерсами на нафту в юанях. США та інші країни, що розвиваються побоюються домінування юаня, та й сама структура економіки Китаю поки не готова, щоб вносити зміни міжнародного рівня.

Історія зміцнення юаня

Ще 45 років тому на курс валюти впливав фунт стерлінгів, і тільки з 1974 року була введена прив'язка курсу американського долара. З липня 2005 року Китай перестав прив'язувати свою валюту до долара і підвищив курс юаня на 2%. З тих пір курс нацвалюти визначається в залежності відносини юаня до долара, євро, фунта стерлінгів і ін. Прив'язка до декількох валют забезпечила фінансову стабільність економіки країни. З жовтня 2016 року МВФ включив китайський юань в список міжнародних резервних валют, з тих пір і до цього дня він вважається повноцінним активом не тільки для накопичень, а й для міжнародних обмінів, угод і фінансових операцій поряд з іншими резервними валютами. На думку експертів, до 2020 року частка юаню у світових золотовалютних резервах може досягти 10%.

Фінансові фахівці відзначають, що Китай спирається тільки на стійкість економіки своєї країни, а це заважає йому збільшити звернення юаня в світі. Банківський сектор регулюється державою і не вважається ринковим, тому валюта Китаю поки не конвертується вільно. Це відбувається через те, що багато компаній користуються дешевими кредитами, тобто при девальвації економіка країни може постраждати. У разі зняття обмежень китайський уряд побоюється відтоку капіталу з країни.

Курс китайського юаня до української гривні

Курс юаня до гривні

В Україні офіційний курс валют щодня встановлює Нацбанк країни, з цими даними можна ознайомитися на сайті банку. Обміняти валюту можна не тільки в банківських установах, а й в обмінних пунктах, правда, їх комерційний курс буде не таким вигідним. Коливання курсу, як правило, трапляються через котирування юаня і гривні. Для зручності можна стежити за курсом онлайн на віртуальних сервісах, які здійснюють моніторинг за динамікою валют і своєчасно оновлюють дані.

В Україні вигідно купити юані можна в мережі обмінних пунктів від компанії «KІТ Груп». На її сайті ви маєте можливість в будь-який час дізнатися актуальний курс юаня на сьогодні, своєчасно стежити за його змінами. Клієнти обирають наш сервіс з кількох причин:

  • ми готові обміняти валюту у зручний для вас час. Наші пункти працюють 24 години на добу 7 днів на тиждень, без перерви, вихідних і свят;
  • за рахунок довіри споживачів ми змогли накопичити свій капітал. Це дозволяє задовольнити всі запити наших клієнтів, починаючи від приватних осіб, закінчуючи малим і середнім бізнесом;
  • ви можете отримати гроші як готівкою на банківську карту, так і за допомогою безготівкового розрахунку. Це зручно тим, що ви маєте можливість переслати гроші своїм близьким, знаходячись за кордоном;
  • при оптовому обміні компанія "КІТ Груп" зробить для вас знижку;
  • в нашому обміннику існує як оптовий, так і роздрібний курс валют.