0800330813

Курс євро на чорному ринку

Обмін євро Харків

Євро - найпопулярніша світова валюта, яка займає 2 місце в світі за значимістю після долара. Якщо ви збираєтеся відвідати Європу, зробити міжнародні платежі, вкласти гроші в інвестиції, заробити на біржі або зробити довгострокові накопичення, тоді варто звернути увагу на цю грошову одиницю. В Україні складнощів з покупкою або продажем EUR немає, так як ця валюта знаходиться у вільному обігу і є в кожному банку або обмінному пункті. Курс євро-долар або євро-гривня залежить від офіційних ставок НБУ. Якщо ви не любите стояти в чергах в банках і не довіряєте обмінникам, можете обміняти гроші валюту на чорному ринку.

Як формується курс євро на чорному ринку?

Ключовий фактор впливу - різниця між обсягами експорту та імпорту, простими словами - різниця між попитом і пропозицією. Якщо в Україну завозять багато імпортних товарів з інших країн, то кількість євро на внутрішньому ринку зменшується. На поточний момент в Україні імпорт перевищує експорт, тому UAH девальвується щодо EUR.

Коливання євро на тіньовому ринку залежать від:

  • політики НБУ і Європейського банку;
  • економічної ситуації в Україні та ЄС;
  • активності інвесторів;
  • стану ринку нерухомості.

Також велику роль відіграють показники макроекономіки всередині України, військово-політична ситуація на Донбасі і пандемія коронавіруса. Населення України схильне панікувати, як тільки трапляються нестабільні ситуації. Довіри до гривні практично немає, тому багато людей вважають за краще зберігати гроші в іноземних грошових одиницях. Таким чином, вони створюють штучний ажіотаж і попит на євро, за рахунок чого приватні міняйли піднімають його вартість.

Обмін євро на тіньовому ринку: за і проти

Існують вагомі причини, чому люди відкидають всі ризики і звертаються за обміном на чорний ринок:

  • конвертація євро без будь-яких обмежень за сумами;
  • відсутність комісій за обслуговування;
  • немає необхідності пред'являти паспорт і звітувати про проведені фінансові операції.

Не дивно, що чорні ринки заманюють клієнтів привабливим курсом, щоб отримати свою вигоду. Однак варто бути обережним, щоб не нарватися на шахраїв. На стихійних ринках і в туристичних місцях можуть видати не всю суму або підсунути фальшиві купюри, при цьому не видають ніяких чеків. Якщо ви виявите обман, то довести свою правоту навряд-чи вийде. Якщо обміну на чорному ринку не уникнути, то намагайтеся обмінювати невеликі суми і перевіряйте купюри на справжність не відходячи від каси. А щоб захистити себе від можливих махінацій, краще вибрати обмінний пункт або банк.