0800330813

Які чинники впливають на динаміку валютних курсів?

Для того, щоб операції з обміну грошей приносили вигоду, потрібно заздалегідь дізнатися курс валют в динаміці. Саме він відображає коливання фінансового ринку за тиждень, місяць, квартал і інші тимчасові проміжки. Завдяки цьому можна зробити аналіз і спрогнозувати висновки в майбутньому, щоб різниця в курсовій різниці була мінімальною.

Багато років тому в пріоритеті був золотий стандарт, тобто купівельна спроможність визначалася вмістом золота в грошовій одиниці. Курсові коливання були мінімальними і залежали від витрат на транспортування золота за кордон. Після скасування системи золотого стандарту курс валют став формуватися виходячи з попиту та пропозиції на неї.

Що впливає на динаміку курсів валют?

Що впливає на динаміку валютних курсів

Динаміка валютного курсу знаходиться під впливом грошово-кредитної політики країни, якою завідує Центральний банк. Наприклад, банк знижує процентні ставки і тим самим стимулює кредитування населення, підвищує рівень виробництва і споживання, знижує інфляцію і зміцнює гривню. Також ЦБ впливає на курс за допомогою торгівлі іноземною валютою на відкритому ринку, валютного контролю та вливання коштів в економіку.

Крім перерахованих факторів на динаміку курсу валют впливають:

  1. Біржові спекуляції на міжнародному ринку валют.
  2. Політична стабільність.
  3. Активні вклади від іноземних інвесторів.
  4. Стан платіжного балансу.
  5. Ціни на енергоносії та іншу сировину.
  6. Ступінь довіри до валюти на національному і світовому ринках.
  7. Різниця між обсягами імпорту та експорту, яка відображає баланс попиту і показник іноземних грошей в державній скарбниці.

На місцеву валюту впливає також економічна ситуація всередині країни. Якщо спостерігається позитивна динаміка ВВП, активне погашення боргових зобов'язань і скорочення дефіциту бюджету, то місцева валюта зміцнюється. Якщо ж зростають інфляція, збільшується безробіття, скорочуються виробничі потужності, відбувається відтік капіталу за кордон, то все це негативно позначається на валюті. За рахунок всього перерахованого вище реальна вартість валюти і її курс можуть відрізнятися.

Установка курсу національної валюти

Динаміка валютних курсів

Важливо, щоб курс національної валюти був реальним, щоб збереглися пропорції і еквівалентність взаємного обміну валют, розвивалися зовнішньоекономічні зв'язки і підтримувалася конкурентоспроможність національного виробництва.

В Україні використовуються 3 моделі організації валютного обміну. Перша орієнтована на обмін в державних або банківських установах за курсами, встановленими державою. Такі валютні курси визначаються, як "фіксовані". При другій моделі держава передає обмінні операції валютному ринку, ринкові курси можуть коливатися, однак офіційна влада регулює ці показники. При третій моделі держава практично не бере участь в обмінних операціях і перемикає відповідні процеси на вільний ринок, де валютні курси змінюються під впливом ринкових сил без державного втручання.

Дізнатися динаміку валютних курсів на сайті kitgroup.ua

В Україні динаміка курсу валют буде корисна всім, хто збирається їхати за кордон, хоче обміняти іноземні гроші, співпрацює із зарубіжними партнерами або має інші міжнародні зв'язки. Також відстеження курсу необхідно трейдерам, які заробляють на коливаннях котирувань.

Компанія "КІТ Груп" в Україні є найкращим помічником, так як на її сайті відображаються графіки, які допомагають відслідковувати скачки вартості інвалют. Дана інформація дозволяє прогнозувати час для вдалої покупки або продажу валютних пар.

Також у нас можна:

  • зробити вигідний обмін валют в будь-якому місті в будь-який час;
  • замовити грошовий переказ;
  • подивитися крос-курси.

Стежити за зміною цін на іноземні грошові одиниці можна на нашому сайті https://kitgroup.ua/obmen-valyut/.