0800330813

Як не стати жертвою фальшивомонетників в 2020 році?

На жаль, сучасні технології застосовуються не тільки на благо, але і на шкоду. За допомогою сучасних технічних засобів фальшивомонетники створюють підроблені гроші і бланки цінних паперів, які складно відрізнити від справжніх. Як правило, виготовленням підроблених купюр займаються групи або окремі особи, які перетворили свою незаконну діяльність в прибутковий бізнес. Копії національної та іноземної валюти виготовляються на кольорових струменевих і лазерних принтерах.

Найчастіше шахраї промишляють біля ринків, кіосків, АЗС, підземних переходів. Виявляються такі купюри не відразу, а після того, як вони потрапляють в банк. За статистикою кримінальні справи по збуту фальшивих купюр розкриваються завдяки пильності самих громадян, які своєчасно реагують на факт правопорушення і звертаються в поліцію.

Поширені схеми обману

Поширені схеми шахрайства

Як правило, шахраї в обмінниках використовують не глобальні, а більш примітивні способи обману, які мають такий же ефект. До них відносяться:

  • звичайне обрахування;
  • псевдо-вигідний курс валют;
  • видача старих, розірваних, знебарвлених купюр, від яких буде проблематично позбутися.

Як не попастися на вудку шахраїв?

Фальшивомонетники

Щоб не стати жертвою аферистів, дотримуйтесь наступних правил:

  • намагайтеся не міняти купюри в незнайомих місцях;
  • перераховуйте готівку не відходячи від каси обмінника;
  • не купуйте валюту з рук, навіть за вигідним курсом;
  • уважно вивчіть вивіски обмінного пункту;
  • перевіряйте лоток в який кладуть гроші;
  • якщо ви знайшли у себе купюру сумнівної якості, звертайтеся в поліцію;
  • зберігайте всі касові чеки.

Розпізнати фальшиву купюру складно, але можливо. На дотик вона більш щільна і може розшаровуватися, цифри і номінал на ній мають виражену шорсткість, металева нитка не проглядається на просвіт, при нахилах муарові смуги не з'являються, а при ультрафіолетовому випромінюванні не є видимими захисні елементи. Українська гривня має до 15 ступенів захисту, тому виявити фальшиву нацвалюту простіше, ніж долар або євро. Якщо ви знайшли хоча-б одну ознаку підробки, то варто звернутися в поліцію, банк і повідомити про підроблену купюру.

Можна зробити висновок, що самостійне визначення справжності банкнот не є 100% гарантією того, що угода з обміну пройде успішно, тому найкраще віддавати перевагу надійним пунктам обміну з позитивною репутацією, які мають спеціальне обладнання для перевірки грошей. До таких належить наш обмінник КІТ Груп. У нас ви можете швидко і безпечно обміняти гроші в будь-яких сумах. Всі угоди у нас - чесні і прозорі. Переконатися в цьому ви можете особисто, відвідавши одну з наших філій.