0800330813

Історія швейцарського франка

Обмін франків

Швейцарський франк - європейська грошова одиниця зі Швейцарії, яка добре відома за межами своєї країни. На сьогоднішній день вона відноситься до найстабільніших і найнадійніших валют, оскільки вона підтримується вагомим запасом золота і не піддається інфляції. На думку фінансових експертів у найближчі 2 роки очікується максимального зміцнення франка за рахунок ризику рецесії та втечі інвесторів у безпечні активи. Історія CHF – довга та цікава, валюта була створена за 50 років до появи Національного банку.

Розвиток швейцарського франка

Ця валюта веде свої витоки з 1848 року, тоді була прийнята конституція Швейцарії. До цього часу в країні діяв Закон про посередництво, який запровадив Наполеон у 1803 році. Через нього у Швейцарії не було єдиної валюти, в обігу було понад 860 видів валют, 85% із них було з-за кордону.

Перші швейцарські франки з'явилися у 1798 році як валюта Гельветичної республіки, проте через 5 років її ліквідували. Перед урядом постали такі завдання:

  1. Стабілізувати грошову систему.
  2. Розвинути товарообмін.
  3. Розповсюджувати гроші Швейцарії за межі країни.

7 травня 1850 CHF був визнаний офіційною валютою. Масовий випуск валюти розпочався із 1907 року після створення Національного банку Швейцарії. Зовні нові купюри нагадували старі кантони. Поряд із банкнотами великий попит мали срібні монети, їх карбуванням займалися монетні двори Франції, Бельгії та самої Швейцарії.

Швейцарські купюри

Мало хто знає, але перша партія банкнот Швейцарії спочатку створювалася як тимчасова, оскільки була невдалою. У 1911 році уряд Швейцарії випустив нову серію банкнот дотримуючись Золотого Стандарту. Це могло призвести до інфляції, та інших варіантів був. Нові гроші мали загальний стиль і були в побуті близько 40 років.

Третя серія банкнот була випущена 1918 року, тоді оновилися купюри номіналом 20 та 100 франків. Четверта серія вийшла 1938 року, в них не лише оновився дизайн, а й з'явилися перші захисні заходи. Купюри 1954-1961 рр. отримали загальний стиль та декор з портретами історичних особистостей та мотивами певного історичного періоду. У 1976-1979 рр. вийшла 7 серія банкнот, оформленням якої займався Швейцарський національний банк. Остання серія франків, що вийшла у 1994-1998 роках, отримала нову орієнтацію у просторі - вертикальну. Сьогодні активно працюють над розробкою чергової серії швейцарських франків.

На даний момент курс CHF відрізняється стабільністю та стійкістю. Всі 2 рази за свою історію він зазнав кризи – під час Першої світової війни та Великої депресії. В Україні купити чи продати франки можна в низці банків та пунктів обміну, включаючи Кіт Груп. Ця валюта не така популярна, як євро чи долар, проте має велику вагу на валютному ринку Європи. В Україні швейцарська валюта є екзотичною і лише починає набирати своєї популярності. Обмінювати її досить проблематично в тому плані, що різниця між купівлею та продажем вкрай висока.