• {{user.userFirstname}} {{user.userLastname}}
  • Вихід

Фінансові помилки, які ми робимо щодня

Фінансові помилки

Прийнято вважати, що гроші правлять світом, адже їхня вада гостро відчувається, а їх надлишок є синонімом свободи. Більшість українців живе від зарплати до зарплати, не має офіційного працевлаштування, бажає виїхати закордон на заробітки чи часто бере кредити у банках. На жаль, до подібних дій спричиняє низький рівень фінансової грамотності. Зміна своїх звичок та методів управління особистим бюджетом дозволяє покращити культуру відносин із фінансами, а також вийти у стабільний плюс у грошовому питанні. Розглянемо далі найпоширеніші помилки, які ми робимо через незнання щодня, посилюючи своє фінансове становище.

Витрачати все і відразу

Мало хто робить накопичення на «чорний день», що виручить за непередбачених обставин. Навіть невелика сума позбавить необхідності брати онлайн кредит, вирішуючи екстрені проблеми. Заведіть звичку відкладати від 10% своєї зарплати і ви побачите, що накопичена сума стане чудовою фінансовою подушкою безпеки.

Жити в борг

В Україні процвітає банківська сфера та сегмент мікрокредитування, навіть у кожному супермаркеті можна швидко оформити кредит чи розстрочку на будь-який товар. Ця стратегія хоч і дає змогу тимчасово розтягнути великий платіж, проте не призводить до позитивного балансу особистого бюджету. Користуватися послугами перевірених кредиторів чи МФО слід лише у форс-мажорних ситуаціях.

Відсутність обліку сімейного бюджету

Мало хто займається веденням свого бюджету, тому вони просто не помічають, куди йдуть гроші. А регулярний контроль за статтею витрат дозволяє скоротити зайві витрати і швидше накопичити потрібну суму на велике придбання. Фінансові експерти радять вести доходно-витратну статистику кілька місяців і переконатися в корисності цього методу.

Які ще шкідливі звички негативно впливають на наш бюджет?

Крім вищевикладених помилок багато людей не можуть налагодити баланс свого фінансового стану через інші звички:

  1. Одне джерело доходу. Для великої сім'ї одне джерело доходу – катастрофа, тому потрібно забезпечити «рефінансування» основної зарплати з вливання інших фінансів. Ви можете зайнятися хобі, яке принесе додатковий дохід або знайти підробіток на фрілансі.
  2. Імпульсивні покупки. Багато маркетологів приваблюють покупців цінниками з вигідними знижками та акціями, через це покупці роблять необдумані придбання. Часто їм бракує коштів, тому покупці оформляють кредит чи розстрочку. Щоб уникнути непотрібних витрат, робіть списки покупок заздалегідь, від товарів до великої побутової техніки.
  3. Використання кредитних карток. Звичайно, оплата безготівковим методом - це зручно і безпечно, проте можна захопитися шопінгом і витратити велику суму кредитних коштів, які доведеться повернути з відсотками.
  4. Зберігання грошей "під матрацом". Через економічну нестабільність у країні багато людей, особливо старшого покоління, не має довіри до банків. Проте, все не так погано, як здається. Нехай краще гроші працюють на вас та приносять пасивний дохід. Покладіть їх на депозит або інвестуйте.

Як видно, описані звички є у багатьох людей, проте вони не критичні, і якщо вперто попрацювати над ними, то можна покращити фінансову грамотність, швидше позбутися боргів та змінити своє ставлення до грошей.